2+2+1=5.  Csak, hogy tisztán lássunk. Ezzel a cikkel azt szeretném megmutatni, hogy a tanulás az egyik legjobb megoldás az életkezdéshez, az újrakezdéshez, ha váltani, változtatni akarunk, vagy kényszerülünk (van ilyen is, ezt a koronavírus tanította). Mindezt ingyen.

Az új, átalakított képzési rendszerben az állam ingyenesen biztosítja szakképző intézményben két szakma és a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését. A két szakképesítés ingyenességét már évekkel ezelőtt is hangoztattuk, mi ebben az újdonság?

Az, hogy tiszta lappal indul minden!

Az új rendszer nem veszi figyelembe, hogy korábban milyen képesítéseket szereztél, tehát ha OKJ-s rendszerben szereztél már akár 2 szakképesítést is ingyenesen (államilag támogatottan), az új rendszerben akkor is megszerezhetsz újabb két szakmát és egy szakképesítést.

Mondok egy példát, de tényleg csak kiragadok egyet a számtalan lehetőség és élethelyzet közül.

Korábban pincér szakképesítést szereztél, sőt szorgalmas és agilis voltál és megszerezted hozzá a cukrász szakképesítést is. (Ez ugyan 2 papír, de mivel kapcsolódó szakképesítés volt, egynek számított, így tanulhattál volna még valamit ingyen, de ez már a múlté, ajaj ne is feszegessük!)

VÁLTASZ, mert döntöttél és így akarod, mert az élet így akarta és villanyszerelő akarsz lenni. Megteheted, mert tiszta lappal indulsz. A villanyszerelő után még mindig tanulhatsz épületgépész technikusnak és utána évekig dolgozol az építőiparban technikusként és rájössz, hogy életed „szerelemszakmája” a  hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő és még azt is megszerezheted ingyen. (Persze a globális felmelegedés is lángra lobbanthatta ezt a szerelmet.)

Na látod erről beszélek. Az újrakezdésről, a meglévő életed apró, de lényeges változtatásáról, a fejlődési és önfejlesztési lehetőségről, melyhez tanulnod kell ugyan, de legalább nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod. Az újratervezés és az újrakeretezés legyen benne az attitűdödben! Meg persze ki kell lépni a komfortzónádból, de én abban nem tudok segíteni.

Viszont a szakmatanulás útjait, lehetőségeit, iskolák képzési kínálatát, munkaerőpiaci kitekintést szívesen átbeszélem veled, melyhez időpontot itt tudsz egyeztetni.

A tanácsadásnak nem az (és nem is lehet az) a célja, hogy befolyásoljuk a döntésedet. Itt a kamarában, közel vagyunk a cégekhez, a gazdasági szereplőkhöz, ismerjük annyira a szakmákat, hogy tisztában legyünk azoknak az átalakulásával, sorsával, munkaerőpiaci erejével.

Előtte érdemes megnézned a kepzesbaranya.hu oldalt, amit kimondottan azért hoztunk létre, hogy a kezedbe adjuk a fonalat, hogy a szakmatanulás bonyolult labirintusából kijuss!