Merre tovább az érettségi után? Erre csak egy választ tudok adni: ISKOLÁBA. Ne zárd be az oldalt, adj 2 perc olvasási esélyt ennek a cikknek!

Túl vagy az érettségin, a „reggel, délben, este” napszakokat ismét felismered, a cola és az energia ital mellett már más is szerepel a táplálkozási piramisodban. Még nem aludtad ki magad?… Megértjük, de azért lassan ébresztő!

A felsőoktatási intézményekbe a ponthatárokat már kihirdették, a pótfelvételik eredménye várhatóan augusztus 25-én kiderül. Én azt gondolom, hogy már körvonalazódnia kellene, hogy mihez fogsz kezdeni szeptembertől. Egy kérésem van: ha nagyon nem muszáj, ne menj még ki a munkaerő piacra. Tanulj! Nagyon sok, érdekes és izgalmas szakma van, melyet érettségi után tudsz tanulni, sőt azt mondom, hogy csomó olyan szakma van, amihez kimondottan érettségi kell. Baranyában, igen itt helyben és igen, ingyen (államilag támogatott formában – ez így pontos és korrekt)! Az érettségi utáni szakmatanulás ne gondold, hogy „B terv”. Egy hozzád passzoló szakma el fog indítani az életben. Minden szinten: anyagilag is és karrierben is.  

Mutatom, hogy hol tudsz tájékozódni.

A technikumok érettségihez kötött szakmákat kínálnak, melyet 2 év (esetenként 3 év) alatt lehet megszerezni csak szakképző intézmény szervezésében, iskolarendszerű formában. Vedd számba azt a lehetőséget is, hogy egy érettségi után megszerzett technikusi szintű szakmával akár többlet pontokkal és tudással felvételizhetsz a szakirányú felsőoktatásba. A technikusi oklevél emelt szintű érettséginek számít, ha később az ágazaton belül szeretnél továbbtanulni a felsőoktatásban!

A szakképző iskolák érettségihez nem kötődő alapszakmákat kínálnak, melyeket szintén 2 év alatt tudsz megszerezni. 

Keresd fel a www.palyavasztasbaranya.hu oldalt, azon belül az „érettségi után” menüpontot, ahol összegyűjtöttük Számodra a baranyai technikumok és a szakképző iskolák listáját. Ezekben az iskolákban megtalálod megyében tanulható érettségi utáni szakmákat. Ezen az oldalon, a „szakmák/szakképesítések” menüpontban felsoroljuk Neked a szakmákat, iskolákkal együtt.is, csak azt kell kitalálnod, hogy melyik ágazatban, milyen területen képzeled el magad az elkövetkezendő években.

Nappali munkarendben fogsz tanulni, ösztöndíj is jár és a diákigazolványodat is használhatod tovább.

Amennyiben kérdések merülnek fel Benned, elbizonytalanodtál, munkaerőpiaci helyzetbe is szeretnél belelátni várunk egyéni tanácsadásra élőben, de az online térben is össze tudunk kapcsolódni. 20/530-1503. Egyeztessünk időpontot!

Kérlek tanulj még!

Az érettségi utáni szakmatanulás nem „B terv”, hanem „A terv”.