Íme, kiszámoltuk Nektek, hogy az idei tanévben mennyi pénzt tudtok összeszedni, ha a szakképzésben tanultok. Érdekes, de nem új felfedezést is tettünk: jól tanulsz=sok pénz, jó szakember leszel=sok pénz. És a sok pénz az bizony sok pénz.

Már régóta van ösztöndíj azok számára, akik szakmát tanulnak, de ez attól is függött, hogy a választott szakképesítés „hiányzott” az adott ország területről, vagy nem. Most már odáig eljutottunk, hogy minden szakma hiányzik. Hm…

Az ösztöndíj mértéke mindig is a tanulmányi eredménytől függött. Most is. Alapja a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér egy havi összege, mely 2021. 09.01-én 167.400 Ft Bevezetőnek ennyi elég, jöjjenek a számok.

A szakképzésben eltöltött első éve(i)det ágazati alapoktatással kezded, nem konkrétan a szakma megtanulásával. Ez jó, mert kezdetben széles körű ágazati alapismeretekre teszel szert, csak ez után kell végleg döntened a szakmáról.

Ebben az első időszakban az ösztöndíj összege:

Ezt követő években, a szakirányú oktatás alatt a tanulmányi átlagod határozza meg a havi pénzedet.

Amennyiben a szakirányú oktatásban duális partner foglalkoztat munkaszerződéssel, akkor a munkaszerződésed alapján munkabért kapsz (sokkal több ez a pénz…), nem a fenti táblázat szerinti összeget kapod.

Látod, érdemes szakmát tanulnod, mert ha jól tanulsz=sok pénz, jó szakember leszel=sok pénz. És a sok pénz az bizony évek múlva is sok pénz.

A cikk komolyabb hangvételű és bővebb információ tartalmú változata ide kattintva olvasható.